Friso Langen

Friso heeft in Utrecht Medische Biologie gestudeerd en heeft na zijn studie diverse sales, marketing en access functies gehad in de farmaceutische en medical device industrie. In de loop van de jaren is hij zich steeds meer gaan specialiseren in market access (vergoedingen en launch readiness) werkzaamheden voor Nederland en België, met een affiniteit voor specialistische geneesmiddelen en zeldzame ziekten. Hiervoor is hij sinds 2012 als onafhankelijk consultant werkzaam binnen Fletiopharma Consultancy B.V.. Voor diverse farmaceutische bedrijven heeft hij vergoedings- en/of launch-trajecten positief weten af te sluiten, met veel aandacht voor constructieve communicatie met de experts, expertisecentra en beroepsgroepen.

Hij heeft continu nieuwe vergoedingsprocedures, zoals BeNeLuxAI, Parallelle Procedure en Voorwaardelijke Toelating, omarmd en zo ook de autoriteiten waardevolle terugkoppeling kunnen geven. Recentelijk nam hij voor een opdrachtgever het country management op zich voor de Benelux voor de periode die nodig was om het weesgeneesmiddel vergoed te krijgen in Nederland en België en om het product effectief te kunnen lanceren. Friso heeft uitgebreide ervaring opgedaan met het uitwerken van Home Care programma’s in beide landen voor specialistische geneesmiddelen.

Friso koppelt zijn medisch wetenschappelijke vaardigheden aan sterke communicatie met alle stakeholders binnen het vergoedingsproces. Tevens heeft hij een goed begrip van de diverse bedrijfsprocessen binnen de farma en medische hulpmiddelenbranche wat cruciaal is bij een adviserende rol bij het voorbereiden van productlanceringen.

Friso’s moedertaal is Nederland. Hij spreekt vloeiend Engels en beheert ook communicatie in de Duitse en Franse taal.